Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi)
Jinekomasti sorunu erkeklerde memenin fazla gelişerek kadın memesine benzemesi durumudur. Fiziksel olarak fazla bir zararı olmasa da erkekler için duygusal olarak sorun oluşturabilir ve kişinin çevre ile ilişkilerine zarar verebilir. Diğer bütün sağlık sorunları gibi jinekomasti de hafife alınmaması ve tedaviden kaçınılmaması gereken bir rahatsızlıktır.
Jinekomasti Nedir?
Yunanca gyne(kadın) ve de mastos(meme) kelimelerinin bir araya getirilmesinden oluşan jinekomasti, erkeklerde memenin yağ dokusu artışı veya meme bezi dokusunun büyümesi nedeniyle genişlemesidir. Sebebi tam olarak bilinmese de daha çok hormonal dengenin bozulması nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Nadiren fiziksel sağlığı tehdit edecek durumlara neden olsa da, psikolojik açıdan verdiği zarar derin ve kalıcı olabilir. Nedeni tetkik edilip bulunduğunda doğru tedavinin uygulanması mümkündür ancak çoğunlukla tedavi yöntemi cerrahi operasyondur.
Erkek Meme Büyümesi Jinekomasti Ameliyatı
Erkeklerde meme küçültme ameliyatı kalıtsal veya sonradan oluşan meme genişlemesi sorunu yaşayanlar için ideal bir çözümdür. Ayrıca çeşitli ilaç kullanımları sonrası hormonal denge bozuklukları nedeniyle oluşan memede aşırı yağlanmanın giderilmesi, tek veya iki memede ortaya çıkan bezelerin alınması da ameliyat nedenleri arasında sayılabilir. Sayılan nedenlerin açtığı duygusal zararlar ve psikolojik etkileri düşünüldüğünde kişinin normal bir yaşam sürebilmesi için ameliyat gerekli hale gelmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Uzman doktorların uyguladığı muayene ve tetkik sonrasında rahatsızlığın tipine ve derecesine göre yapılacak işleme karar verilir. Sadece tek tip tedavi ve yöntemle işlem gerçekleştirilebilirken duruma göre kombine yöntemlerle jinekomasti ameliyatı gerçekleştirilebilir. Hangi yöntemin uygulanacağına muayene sonuçları doğrultusunda operatör doktor karar verir. Deri fazlalığı da olan durumlarda açık ameliyat tekniği tercih edilir. Üçüncü derece jinekomastide yağ ve meme dokusu fazlalığına deri sarkması eşlik ettiğinden, dokuların çıkarılmasından sonra sarkan derinin de alınması gerekir. Derinin çıkarılıp çıkarılmayacağına operatör, derinin sarkma durumuna göre karar verir. Deri elastikiyetini yitirmişse çıkarılması gerekir. Bu durumda operasyon sonrası oluşacak yara izi de alınacak derinin genişliği ile orantılıdır.
Meme dokusunun çoğunu yağ oluşturan birinci ve ikinci derece jinekomastide Liposuction yöntemi uygulanır. Sadece yağ dokusu varsa liposuction yeterli olsa da, yağ dokusuna meme dokusu fazlalığı da eşlik ediyorsa endoskopik yöntem tercih edilir. Glandüler (meme dokusunda artış) durumunda Endoskopik Teknik kullanılması söz konusudur. Sadece meme dokusu değil, yağ dokusu da çıkarılacaksa endoskopikle birlikte liposuction (yağ çıkarma) yöntemi de uygulanır. Bu tekniğin avantajı sadece 1 cm civarında kesik yardımıyla ışıklı kameralarla ameliyatın kapalı olarak gerçekleştirilmesidir. Klasik ameliyat ile alınamayan yağ dokusu, Vaser Liposuction yöntemiyle parçalanarak çıkarılır. Bu yöntem ile tek bir operasyonda daha fazla dokuya müdahale edilmesinin yanı sıra daha düzgün ve çabuk toparlanma sağlanır. Bu yöntemin bir diğer yararı da ödem ve morlukların daha az oluşmasıdır.
Jinekomasti Tipleri
Jinekomastinin üç ana türü bulunur. İlk tip olan Glandüler’de meme dokusunda büyüme gerçekleşir. İkinci tip olarak Lipomatöz’de ise yağ dokusunda bir artış söz konusudur. Son olarak Miks tip Jinekomastide hem meme hem de yağ dokusunda artış mevcuttur. Jinekomastinin en yoğun olarak ortaya çıktığı dönemler ergenlik dönemi ve 60 yaş sonrasıdır. Geçmiş dönemlerde rahatsızlığın kanserle ilişkisinin olduğu düşünülse de artık bu sav geçerliliğini yitirmiştir. Büyüklüğü ve oluşturduğu deri sarkmasına göre üç derece Jinekomasti durumu söz konusudur. İlk durumda memede çok az miktarda büyüme vardır ve deri sarkması fazla yoktur. İkinci derecede, meme orta derecede büyür ve deri sarkması olabilir ya da olmayabilir. Üçüncü derece jinekomasti sorunlarında ise göğüste normalin çok üstünde bir büyüme vardır ve deri sarkması durumu da mevcuttur. Bireyin rahatsızlık duyduğu Jinekomastinin tipi ve tedavisi konusunda kesin bilgi alınabilmesi için doktora başvurulması ve tetkikler sonucunda tedavi ve ameliyatın gerekliliği konusunda doktorun tavsiyesi doğrultusunda davranılması gerekmektedir.
Operasyonu Kimler Yapabilir? Cerrahi İşlem Ne Kadar Sürüyor?
Jinekomasti operasyonu estetik ve plastik cerrahi uzmanı doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir. Jinekomasti ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında uygulanır ve yarım ile iki saat arasında zaman alır. Operasyon uygulanan bölgeyi basınç altında tutmak için özel bir korse kullanılır ve meme çıkarılması da söz konusuysa sızıntıların tahliye edilmesi için drenler uygulanır. Akan sıvı miktarına bağlı olarak drenler bir veya iki gün sonra çıkarılır. Kendiliğinden eriyen cerrahi ip kullanıldığı için, ameliyat sonrasında dikiş alınmasına gerek olmaz. Ameliyat olunduğu gün veya ertesi gün taburcu olunur ve duruma göre bir veya iki gün içinde normal hayata dönülebilir ancak ağır aktivitelerde bulunmak için bir iki hafta beklenmesi ve bu süreçte korse giyilmesi faydalı olur.
Jinekomasti ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar arasında ödem, hassasiyet veya morluk bulunabilir. Sıklıkla karşılaşılan bu durumlar iki-üç gün içerisinde iyileşmeye başlar. Ağrı oluşması durumlarında ise doktorun önereceği ağrı kesiciler kullanılabilir. Yanma, uyuşma ya da batma hissi oluşması da mümkündür ancak hiçbiri günlük hayatı etkileyecek ölçüde olmaz. İki haftadan sonra havuza girilebilir ancak güneş koruyucu krem ve losyonların kullanımından kaçınılması gerekir.